Zzzz

Jag skojar inte. Min kollega sitter nu och SNARKAR ogenerat i stolen bakom mig. Far det verkligen ga till sahar?

Mia Depp

Nae nu børjar jag bli lite trott pa Harstadlivet. For det forsta akte ju basta Maja hem idag och det blev verkligen JATTE tomt i lagenheten utan henne och hennes femtielva små burkar och kramer i toaskåpet, hennes standiga grotatande och hennes skratt nar vi konstaterar an en gang hur stenalders sjukvarden ar i norge.
For att gora saker annu varre vagrar ju internet fungera någon-jakla-stans. Funkar inte i lagenheten, inte ute pa balkongen, inte i sjukhusentren och nu kan jag inte ens ansluta min dator pa sjalvaste jobbet !!! Morr. Kanner mig helt isolerad !!!! Jobbar dessutom natt igen och att vanda pa dygnet gor ju inte direkt att man blir piggare och gladare. Nae nu vill jag ha mandag !!!

Dagens norska namn

Hittills min favorit:

JANNE-LISE !!!!

(man el. kvinna?)

Dagens norska namn

Idag blir det oavgjort mellan två riktigt klassika (?) mansnamn. Jag kan bara inte bestæmma mig vilket som ær værst.. eeh.. mest konstigt menar jag !!! Vad sæger ni ?

JARLE-ODDMUND eller GUTTORM ????

Syster Inga Maria till er tjänst

Japp, this is me. (photobooth gör bilden spegelvänd)
I Norge är de ju väldigt förtjusta i dubbelnamn och när jag så lydigt fyllt i mitt fullständiga namn i papprena till Adecco så tänkte de väl att det var det namnet jag brukade använda. Så första dagen här gick alla och kallade mig Inga Maria. Det kändes mycket märkligt och snabbt fick jag förklara för alla att jag föredrog den kortare versionen som jag alltid kallas: Mia. Men som ett litet minne så är min id-bricka med mitt hela namn plus att jag i vaktboken (schemapärmen) går under den lite kortare varianten Inga M.

Busy night @ Harstad sjukhus

Det är mycket att göra med mina TRE patienter i natt vill jag lova... ;)

Lovely Lofoten!

BILDER FRÅN GÅRDAGENS ROADTRIP TILL LOFOTEN! Klicka för att förstora bilderna.
Denna karta med tillhörande post-it lappar var utgångspunkt
Lofoten baby!

Bacalao på kajen i Svolvaer.

Bilder från Henningsvaer

Bilder från hemresan

Bästa Maja!

Dagens norska namn

Idag korar vi vinnaren

BRYNHILD


Underbar dag

Eftersom vi allt mer smælter in i gemenskapen hær i Harstad och kommer Harstadborna nærmre så har vi dels blivit bjudna på (Harstadsjukhus svar på ) Dr McDreamys, inflyttningsfest næstnæsta helg (men då ær vi ju tyværr inte kvar) samt att vi fick erbjudande om att låna chefen Heges bil och åka ut på Lofoten !!!! Så idag har min kæra roomie Maja och jag vart på roadtrip! Vi trodde det skulle vara fint i Lofoten men inte så fantastiskt som det var! Innan vi begav oss så var vi uppe på jobbet och hæmtade bilnycklarna och en karta, då hade Heges man Simon blivit så engagerad i vår tripp att han hade mærkt ut massa stællen på kartan och skrivit gula post-it lappar med saker vi inte fick missa och ungefæra kørtider mellan de olika stællena. Och før att språket inte skulle hindra oss att førstå hans små lappar hade han æven vissa kommentarer på engelska, haha! Plus att han læmnat sitt nummer om vi hade några frågor eller kørde vilse. Hur gulligt?

 

Så vi børjade køra ut ur Harstad och længst fjordarna, mellan berg och hav. Det var så vackert landskap med høga berg med snø på topparna och sen orange/gula træd som gick ænda ner till vattnet som låg helt spegelblankt. Vi hade æven turen med oss med vædret och det bjøds mestadels på sol! Vårt førsta stopp blev Svolvær som ær porten till Lofoten typ, dær tog vi en kaffe nere vid havet och satt och solade oss. Sen åkte vi vidare till Henningsvær, ca 30 minuter bilresa till. En sømnig by som påminde mycket om Smøgen med sina små hus, bryggor och fiskebodar. Nu var det ju verkligen lågsæsong så det var inte så mycket øppet men vi vandrade omkring och fotade och njøt av omgivningarna. Eftersom jag skulle jobba natt och bilresan var ganska lång valde vi att inte åka længre utan åkte tillbaka till Svolvær och en restaurang som heter Bacalao, dær åt vi deras berømda fisksoppa till lunch och satt och kosade oss och tittade ut øver havet.

 

På hemvægen børjade det regna vilket resulterade i en riktigt fin regnbåge som gjorde landskapet ænnu mer magiskt! Væl hemma i Harstad tog vi oss en liten cruisar-runda down town och insåg att vi nog faktiskt redan sett det mesta av Harstad, så litet ær det! Ændå ær detta Nordnorges tredje størsta stad med sina 20.000 invånare!

 

Tyværr har det inte gått att ansluta till det trådløsa nætverket på sjukhuset de senaste dagarna, men ska slænga upp lite bilder så fort jag kan! Dock kan man ju aldrig riktigt fånga eller førmedla kænslan, men tro mig, Lofoten var fantastiskt! Och eftersom vi redan børjat planera att komma tillbaks i sommar så blir det LÆTT ett længre besøk næsta gång!


Dagens norska namn

BOB-KÅRE.

Slår væl det mesta?! :)

En helt vanlig norsk medicinlista...

Hänger ni med? :P

Back on track

Hej !

 

Ber om ursäkt för dålig uppdatering! Skyller på jobbnätter samt att vi ju inte har internet i lägenheten! Har dock upptäckt att man kan få in sjukhusets trådlösa nät om man sitter på balkongen i korridoren utanför vårt rum! Men det är ju lite kallt och obekvämt att sitta där på en pinnstol och skriva långa romaner så därför blir det bara kolla mail och sånt.

 

Mina fyra jobbnätter gick iallafallf mkt bra! De tre första var så otroligt lugna, vi hann ju avverka både sluter island, australia och några andra filmer som gick på tv. Endel popcorn och chips blev det med. Kändes väldigt konstigt och "odisciplinerat" i början att kolla film & äta chics på jobbet men man får ju ta seden dit man kommer så det var bara att falla in i samma mönster som de norska kollegorna. Sista natten blev det lite mer action då en pat. fick svårt att andas plus att jag satte kateter på en kvinna för första gången i mitt liv. Så den natten var det lite mer effektiv arbetstid !

 

Nu är det bara drygt 1,5 vecka kvar i Harstad. Maja åker hem om en vecka så sista dagarna är jag själv här men jobbar nätter då med så tiden lär bara försvinna! På fredag ska vi försöka vara lediga tillsammans och hyra bil och köra ut en bit på Lofoten! Hoppas på ok väder bara!

 

Vad som händer och var jag ska styra kosan efter Harstad är ännu ovisst. Norge blir det ju men jag har inte riktigt bestämt mig vart jag vill. Har ni några förslag? :)


Filmtajm

 

Nu mina vänner väntar natt nr 3 av 4. Har haft tre patienter de föregående nätterna och igår natt hade jag en ringning på 9 timmar! Så jag hoppas på ytterligare en lugn natt. Peppar peppar. Man arbetar lite annorlunda även nattetid i Norge. Här poppar man popcorn och sätter på en film runt 12-snåret. Jag skojar inte! Igår såg vi Shutter Island och idag tror jag det skulle bli Australia!


Nattuggla

Nu väntar fyra nätter i rad på ortopeden. Nattpassen här sträcker sig mellan klockan 22.45 och 7.45 och man är fyra stycken sjuksköterskor på de max 28 patienterna som kan finnas på avdelningen. Jag känner mig laddad och hoppas det kommer vara lugna nätter! Det tråkiga är bara att Maja och jag helt går om varandra och inte kommer ses mer än vid skiftbytena förrän på tisdag! Hon fick sitt nya schema igår men jag har inte fått mitt än, så vi hoppas på åtminstone en ledig dag tillsammans så vi kan hyra bil och dra ut till Lofoten!

 

Nu ska jag hem och försöka sova lite inför den kommande natten!

 

Detta är alltså karta och informationstavla för heeela vårt pyttelilla sjukhus!

 

Sjukhusentrén och på fjärde etagen ligger kirurgen

 

Det härligt öststatsinspirerande "syster-hemmet" där vi och andra "sjukhustillhörande" människor bor.

 

 


Dagens norska namn

INGVARDA
(feminin version av Ingvar?)

LATEST NEWS !!!

Läste precis ett mail från Adecco. ÄNTLIGEN har de gjort något bra!

MAJA OCH JAG STANNAR I HARSTAD TILLS VI ÅKER HEM !!!!!!!!!!
(jag har flyg hem den 4/10 och Maja den 29/9)

ÅH VAD GLADA VI ÄR NU !!!!

:)

En vecka i Norge, ledig dag i Harstad

Nu är det lite mer än en vecka sedan jag landade på flygplatsen i Tromsö och påbörjade mitt Norge äventyr. Det är exakt en vecka sen jag knackade på Majas dörr och vi inledde expedition Harstad. Veckan har bjudit på en del överraskningar och blev väl inte riktigt som jag tänkt. Men nu har man äntligen börjat landa lite i allt och börjar faktiskt känna sig mer som en kollega på jobbet än en pengakåt svensk sjuksköterskevikarie! Maja och jag har det riktigt bra i vår lilla etta bredvid sjukhuset   och dagarna rullar på. En kväll när vi kom hem från jobbet och var riktigt trötta och flummiga så kom vi på den briljanta idén att vi skulle byta ut tältsängen vi fått mot en riktig säng som vi sett i korridoren en trappa ner! Sagt och gjort. Klockan halv tolv under vilda skrattattacker börjar vi kånka en 1,20 säng uppför trapporna och in i vårt kombinerade vardagsrum/sovrum! Så nu sover även jag som en liten prinsessa i vårt stöldgods!

 

Idag har jag som sagt varit ledig vilket faktiskt vart skönt. Jobbade dubbelpass igår och om jag summerar tiden här har jag jobbat 7 pass på 5 dagar så då kan man få njuta av en dag i soffan med Sex and the city och några avsnitt av gossip grill säsong 2 som jag inte sett innan och av en slump hittade på datorn!

 

På jobbet igår iallafall tror jag äntligen att jag kom över gränsen och blev "godkänd" som en i Kirurgen A-gänget. En av de rutinerade sjuksköterskorna som är jätte rolig och otroligt mån om att visa och hjälpa en, blev uppriktigt förvånad över att jag inte ens varit sjuksköterska ett år jag som var så "flink". Efter detta mjuknade till och med en av de mer bitchiga syrrorna och blev jätte trevlig hela eftermiddagen och traskade till och med ner i källaren och fixade ett skåp i omklädningsrummet till Maja och mig!  Nu är jag dessutom ännu mer bundis med Niels, överläkaren, efter att jag visat mitt ooootroliga intresse för kirurgi när jag frågade om man kunde få vara med och kolla någon operation. SJÄLVKLART fick jag det! Jag försöker ju smöra in Maja och mig så vi ska få stanna kvar här i Harstad och inte behöva åka tillbaka till Tromsö!

:)

Dagens norska namn

Då Norge har många konstiga namn och det ibland är svårt att veta om det är en man eller en kvinna tänkte jag har en liten kategori här i bloggen med konstiga norska namn.
Dagens namn, som för övrigt är ett mansnamn blir:
HERLEIF.

Snacks, någon?

vi valde dock lösgodis framför detta :)

Lördagkväll i Harstad..

.. och jag befinner mig i entrén på sjukhuset för att uppdatera om mina förehavanden i vårt kära grannland!

Maja och jag har i sann samboanda precis intagit en festmåltid som sig bör på en lördag, bestående av lax och potatis. Kändes väldigt gott och lyxigt i jämförelse med pasta och tonfisk, alt. bulgur och soppa.

Jag har jobbat dag idag och hoppsan hejsan, utan att jag förstod det imorse så var JAG den medicinskt ansvariga för den röda gruppen på kirurgpost A. Jag som inte ens hade listat ut hur man läste de mycket egendomliga läkemedelslistorna !!! Jag jobbade i lag med Lillian, en jätte go tjej som läser sista året till sjuksköterska och därför får hoppa in och jobba som "assistent" som det kallas. Som tur var hade vi bara 4 patienter, varav tre var samma som jag hade igår på kvällen. Det var verkligen skönt med en mjukstart! Fast en patient blev ganska risig och det visade sig vara en akut pankreatit (inflammation i bukspottskörteln) så det blev lite och pyssla med! Och inte minst pga de svårtolkade läkemedelslistorna på papper med streck och kryss och konstiga kråkor överallt!

På eftermiddagen tog vi det mycket lugnt och det bjöds på en sk "flygplanskrasch" (något fröken Nyberg skulle gillat!) som bestod av glass och sen en stor skål med allt möjligt godis, surt, hårt, lakris, choklad, sött, salt... och jordnötter !! Detta tog man sen på glassen och mumsade i sig!

Jag har förövrigt skaffat mig sommarjobb här till nästa sommar då jag blev superbundis med överläkaren/avdelningschefen Niels idag! Niels är en dansk norsk som bott i sverige i 20 år och som är den som indirekt anställt Maja och mig via Adecco! Vi skulle ronda mina fyra patienter (som blev tre eftersom en gick hem på permission) och det tog en timme eftersom vi förutom patienterna såklart, var tvungna att diskutera likheter och skillnader på vården i sverige och norge! Han höll också med om att tempot och effektiviteten är HELT annorlunda i Sverige! Sen tyckte han att det var en alldeles utmäkt idé att Mia&Maja kom hit och jobbade i sommar! Haha, vad mycket roligt folk man träffar på när man är ute i världen alltså!
Men sanningen att säga är att vi trivs väldigt bra här och gärna skulle stanna här tiden ut! Och vi skulle även kunna tänka oss att komma tillbaka! Nackdelen är bara att det är så lång resa hit! Dock är omgivningen otroligt vacker! Påminner mycket om Nya Zeeland, ni som varit där!

Nu ska jag bege mig hemåt igen och se om Maja vilat klar. Hon ska jobba natt! Men innan dess ska vi ut på en liten promenix i vackra Harstad!
Fin sjö på en av promenadslingorna

This is where the magic happens

Här kära vänner är entrén på det pytteminililla sjukhuset i Harstad. Det är här tillgången till omvärlden finns och här Maja och jag sitter med våra datorer och surfar när vi är lediga! Tur vi bara bor typ 300 steg från sjukhuset (ja jag har räknat!)

Rättelse

Harstad ligger inte alls i Lofoten :(

Vi befinner oss bara på en sketen ö som heter Hinnöya eller något liknande. Dock är det tydligen Norges största vilket Harstadborna stolt påpekar! Men Lofoten ligger ungefär 2 timmar härifrån. Nog med geografiska kunskaper för idag.

Harstad it is

Nu är jag tillbaka kära vänner!

En kort summering av tiden hittills i Nordnorge:
I måndags kväll landade jag i Tromsö, på tisdagen fick jag reda på att jag och Maja skulle flytta till Harstad, på onsdagen flyttade vi till Harstad och igår, torsdag, började vi jobba, fick vi reda på att vi måste byta boende och så jobbade vi ett pass till! Första "riktiga" dagen i Harstad kan alltså summeras dubbelpass och Adecco-krångel!

När vi kom hit efter en mycket fin resa i de norska fjordarna trodde vi ju att vi skulle bo på patienthotellet. Men så klart stämmer ingenting. När vi hämtade nycklarna så ledde de till ett annat boende på sjukhusområdet. Vi fick alltså istället bo 2 minuter från jobbet i varsin lägenhet! Vilken lycka! Men säg den lycka som varar för evigt! När jag jobbade igår ringde Adecco och sa att vi var tvugna och flytta. Först till patienthotellet, sen tillbaka till våra lägenheter och sen till patienthotellet IGEN. Och alla dessa flyttar på de 11 dagar vi ska vara här. SJUKT. Så vi vägrade och fick tillslut godkänt att vi kan flytta ihop och bo i en av lägenheterna vi bott i. Sagt och gjort, igår blev Maja och jag sambos! Vi kommer antagligen inte ses så mycket ändå tyvärr, eftersom vi jobbar om varann i stort sett hela tiden!

Så till jobbet då. Vi jobbar på samma kirurgiska avdelning. Jag på gastro/urologi och Maja på ortopeden. Alla är jätte snälla och trevliga och berättar och förklarar. Dock har vi väl inte riktigt förstått vad vi gör här eftersom gårdagen var så lugn. Jag har aldrig haft så mycket dö-tid på ett jobbpass som sjuksköterska. Och de norska sjuksköterskorna har ogenerat 1,5 timmes lunchrast (jag skojar inte!!!) och sitter ofta och dricker kaffe och pratar recept.

Det är en helt annan uppdelning av arbetet än vad jag är van vid. Det finns inga undersköterskor på avdelningen utan bara sjuksköterskor. Så igår var en sjuksköterska ansvarig för rond och medicindelning och sen gjorde vi andra omvårdnadsarbetet plus hjälpte till och lämna ut någon tablett här och där.

Skulle egentligen slutat 15.30 igår men fick då hoppa in och jobba ett pass till på ortopeden med Maja! Så första arbetsdagen blev 7.30-23 (man slutar 23 alla kvällspass!) och jag kan ju säga som så att jag brukar vara mycket trötare när jag jag jobbat ETT pass på kära femman!

Vi har tyvärr inget internet i lägenheten där vi bor nu. Så sitter i entrén på sjukhuset och använder deras trådlösa, man får ju inte vara dum inte! Jag ska jobba kl 15 och Maja ska göra ett nattpass. Så vi ska försöka hinna ut på en tur upp på fjället här innan jag ska jobba!
En norsk fjord
På tur med Fjordens drottning :)
Harstad sjukhus!
Downtown Harstad
Helikopterplattan, Harstad stad och havet långt där borta.
Jag som norsk sykepleier! :)

Over and out

Nu drar vi i Hurtigrutens kölvatten till Harstad! Förhoppningsvis har de internet på hotellet (jag undviker ordet patient..) så jag kan uppdatera därifrån! Nu väntar Nordnorges fjordar. Ha de!

Tromsö - snart ett minne blott

Om Tromsö finns inte så mycket mer att säga. Maja och jag försökte gå till centrum idag men gav upp. Kändes ändå ganska onödigt då vi inte ens vet om vi kommer tillbaka hit. Det vi hann se var en ganska grå och tråkig stad iallafall. Kvällen har bestått av matlagning och idoltittande, med min räddning i nöden - Maja! Utan henne här hade jag nog gråtit och åkt hem. Jag hade definitivt inte satt mig på en båt tre timmar söderut bland fjordarna för att checka in på ett patienthotell i Harstad och jobba på en avdelning som ryktas ha drabbats av en mass-sjukskrivning. Om jag säger såhär så har vi undrat ett antal gånger idag vad f-n vi gett oss in på. Men tillsammans är man stark och nu jäklar ska Harstad få se på svenska bemanningssjuksköterskor :)


Det vi nu frågar oss är:
- Kommer vi ha äkta sjukhussängar inklusive grindar, inplastad madrass och fjärrkontroll för upp-och nerhissning?
- Kommer vi få hjälp av personalen på avdelningen om vi behöver en macka eller ett glas vatten på natten?
- Kommer vi hänga med 12 patienter och deras droppställningar i dagrummet och kolla på tv?


Lofoten baby!

Imorgon kl 10.15 kommer min nya vän Maja och jag skeppas till en stad på en ö i Lofoten som heter Harstad.
Där ska vi bo på patienthotellet och jobba på en kirurgisk avdelning fram till den 20 september. Någon mer information har vi inte fått så vi försöker se positivt på saker och ting och ser detta som ett nytt litet äventyr!


Föga förvånande

Min vana trogen kan saker och ting INTE gå enligt planerna. Vaknade idag av att telefonen ringde. Det var min "kontaktperson" Lene på Adecco som ville hälsa mig välkommen till Tromsö samt berätta de tråkiga nyheterna att det denna veckan var väääldigt lite jobb på sjukhuset. Jaha så vad gör man då? Jo jag och en annan sjuksyrra ska eventuellt få byta sjukhus och stad fram tills den 20 september då det tydligen är mycket jobb på sjukhuset här. Min norska är ännu lite ringrostig men som jag tolkade henne skulle det ta tre timmar på en BÅT att ta sig till det här nya stället som jag inte minns vad det hette! Det kan ju bli väldigt spännande det här... To be continued....

Såklart...

Nu har jag ägnat ungefär 12 timmar åt att ta mig till mitt nya hem, Tromsö.
Resan har gått bra men började lite tråkigt. Jag fick såklart böta för väskans övervikt. Som så många gånger förr i Kastrups check-in diskar var det bara att langa upp VISA kortet. Sen hade jag såklart något icke godkänt föremål i ena handbagaget så hela väskan skulle vändas upp och ner på och genomsökas. Men efter det flöt det hela ganska bra faktiskt och strax innan 21 landade jag här i Tromsö! 
Tog en taxi till sjukhuset där jag skulle hämta ut nycklar till boendet och det var såklart lättare sagt än gjort. Jag vet inte om jag plötsligt förträngt att det var i Norge jag befann mig och trodde att saker och ting skulle ske smidigt? Ack så fel. Vaktmästaren hittade såklart inga nycklar och inte mitt namn och inga papper att kvittera ut på. Han rotade runt i halva receptionen och muttrade hela tiden om hur dåliga Adecco var på att organisera med nycklar och utlämnandet av dem. Tillslut hittade han en nyckel som vi båda trodde var rätt, ingen av oss var hundra men det som stod på kuvertet stämde bäst överens med den adressen jag fått.. så tillbaks ut till taxin, mot Stakkevollveien 160!

Väl framme pickade hjärtat rejält när jag såklart inte kunde öppna dörren men det nyckel-kort jag fått. Taxin for iväg och kvar stod jag i mörkret med mina typ 40 kg packning och såklart inget telefonnummer att ringa om jag inte skulle komma in i huset. Lätt panikslagen lämnade jag väskorna och halvsprang upp på baksidan av huset och hittade där en dörr till! Kom igen nu då! Och, JA, den gick att öppna! Efter en rejäl genomsökning av huset hittade jag tillslut rum nummer 5 som ska vara mitt hem de kommande 4 veckorna! Fick genast igång det trådlösa nätet och tv:n som har svensk tv! Ibland överraskar Norge! 
Nu ska jag krypa ner i min feta 90-säng och läsa lite broschyrer om stället där jag hamnat. Vaktisen på sjukhuset sa förresten att det jobbade 200 svenska syrror där!
Väntar på tåget i Avesta
Maten som orsakade väskans övervikt..
Svensk tv. Hell yeah!
Godnatt gott folk!

Dagen D

Hej!
Då var det åter igen dags att bege sig ut på äventyr i vårt grannland.
Denna gång ska jag bege mig ca 200 mil norrut till den arktiska huvudstaden Tromsö och där arbeta som sjuksköterska för Adecco.

För er som vill veta mer om hur det är att leva och arbeta inom vården i Norge kan ni kika in på min gamla blogg www.metrobloggen.se/gulebojen. Den skrev jag förra sommaren när jag jobbade som undersköterska i Kongsberg. 
Hoppas ni hänger med mig på min resa :)

RSS 2.0