Sista natten!

Nu är det nästan exakt 12 timmar kvar innan flygbussen rullar ut från stationen i Harstad och siktar på flygplatsen! Sen blir det ca två timmar flyg till Olso, 5 timmars väntan där, flyg till London och sen ska jag äntligen få ha lite semester och få träffa min bästaste vän! HUR underbart kommer inte London bli då? :)
Har dock fortfarande feber vilket suger, men har bunkrat upp med alvedon och ipren så det ska nog gå alla tiders!
Håller på att styra med tvätt, disk, städning och packning nu. Det sista gick iofs i en handvändning då jag inte kommer ha med mig speciellt mycket härifrån eftersom jag kommer tillbaka om ett par veckor! Och jag tänker INTE gå omkring i London i leggings med hål mellan benen och noppriga tröjor, så som jag gör till och från jobbet här. No no. Inga mer skabbiga kläder förrän jag kommer tillbaka hit igen!
Det är alltså bestämt att jag drar tillbaka hit och gör 4-5 veckor till, innan resan. Troligast är att jag åker efter den 15 januari då kära Lutt haft sin examensfest! Så så ser planen ut!

1,5 timme kvar nu !!!!

WIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII :)

Fantastiskt !!!!

Hur glad blir man inte över alla underbara människor som finns i ens närhet????
Fick min första (eventuellt enda ;)) julklapp idag, av sötaste Turid !!!!!!!!!!!
Trots att jag bara känt de här människorna i 3 månader nu så har de verkligen tagit hand om mig och fått mig att känna mig som hemma !! Då är det inte så konstigt att jag väljer att åka de långa 200 milen fram och tillbaka bara för att få jobba här !!! <3

God morgon!

Såhär glad kan man vara när man har 1,5 timme kvar på nattens pass och sen bara har EN NATT kvar på Harstad sjukhus innan det bär av härifrån !!!!!!! :)

Vad sker????

Fick visst en sak till i julklapp: FEBER. 38,0.
IGEN.
Tredje gången sen oktober !!!!!!!!!! Jag som aldrig har feber eller är sjuk ???
Vad är fel???

Julen 2010 är nu över

Och jag kan inte annat än säga: ÄNTLIGEN. Inte en jävla sekund för tidigt. Trodde det skulle bli en mysig liten tillställning att fira jul på jobbet, att vi skulle sitta i soffan och äta choklad och dricka norsk glögg hela passen och inte ha en enda patient på avdelningen. Eller iallafall att de som faktiskt nu skulle gå och bli sjuka över jul åtminstonde kunde kissa själv eller ta en paracet om de fick ont nånstans. Men ack så fel jag hade. Det har varit förbannat slitsamma 39 timmar på jobb måste jag tillstå. Och då är jag ändå svensk sjuksköterska med lite annat uppfattning om stress än vad norrmännen har. Det enda jag fått i julklapp i år är ont i ryggen, magsår eller nåt liknande, ont i halsen (för typ fjärde gången på 8 veckor! Hur är det möjligt?) plus att jag haft endel otäcka kroppsvätskor på mina bara händer. Förstår ni jag glädjer mig till att snart få komma härifrån i några veckor?

Rest in peace

Det var för övrigt den man jag upptäckte var dålig och ställde diagnos på här om dagen som stilla somnade in igår :(

what goes around, comes around

Idag är det bevisat. Karma funkar! Igår hade jag en av de jävligaste dagarna på jobbet här i Harstad. Eftersom jag skulle vara lite snäll mot mina norska kollegor med barn och familj så tog jag på mig ansvaret för HELA kirurgen, både A och B, så de skulle kunna gå hem lite tidigare och fira med sina nära och kära. Det var lugnt till en början men ganska snart fylldes avdelningen på med diverse brutna lårbenshalsar och höfter.. och efter jag stressat i mig en fantastisk (jag måste säga det för Wailet, hon tyckte jag var mkt otacksam som inte uppskattade gratis mat..) norsk julemåltid så gick en herre och dog. Mitt på självaste julafton tackade han för sig och flög vidare. Det var ett väntat dödsfall men tajmingen kändes ju inte helt hundra. Så blev massa att stå i med dödsfallet och de nya som skulle opereras och de andra som skulle kissa och ha mat och mediciner... ingen julefrid at all. Jobbade över en halvtimme och var uppstressad till max i natt vilket gjorde att jag inte somnade förrän kl 3 !!! Detta innebär 3 timmars sömn innan 16 timmar på jobb skulle avverkas...
MEN idag fick jag igen allt jobbigt igår! Hade en alldeles förträfflig dagvakt med två fantastiska kollegor! Även om det var mycket att göra flöt allt som ett rinnande vatten! Är sååå skönt med arbetskamrater som tänker likadant som en själv och som man verkligen kan lita på att de gör sitt jobb! Man behöver inte tjata eller gå och dubbelkolla saker.. som man tyvärr allt för ofta måste göra :(
Sen var det så lugnt ikväll att de tyckte jag kunde gå hem tidigare eftersom jag ska jobba dubbelt i morgon med! Faaaaantastiskt skönt!!! Så nu ska jag snart krypa ner och SOOOOOOVA !!!!
Till alla som ska ut i kväll: ha det fantastiskt skoj, hälsa alla jag känner :)

Ho ho ho....

Då var det strax dax att bege sig till jobbet dvs. årets julfirande. Har lyssnat på Peter Jöbacks "jag kommer hem igen till jul" hela förmiddagen för att få lite feeling. Jag laddade först spotify med "absolut svenska jullåtar" eller nåt liknande, men det blev lite väl "andaktsmässigt" kände jag. Allt var ju jesus och halelulja. Förutom "im dreaming of a white christmas" för det är ju en sån typisk SVENSK jullåt. Inte sant? Näe tacka vet jag Peters sammetslena röst!
Om kvällen bli lugn återkommer jag kanske med bilder från ett äkta harstad-kirurgen-julfirande. Men fram tills dess hoppas jag ni alla har en fantastisk dag!



Just for your information

Bara för er som undrat ihjäl er, ni kan sluta nu! Eva, du hade rätt: Skåne på norska betyder ordagrant skonsam på svenska. Så nu vet ni det ;)

GOD JUL gott folk!

Nu är det tio minuter till julafton 2010. Jag försöker hitta julstämningen. Det går bra. Inte alls. Men jag ser ändå fram mot kommande dagar, är sån skön stämning på jobbet nu! Kan det bero på att vi hade 2 patienter på Kir B ikväll? Hehe. Jag och min nya vän Lena (som pluggar till sjuksköterska och jobbar extra på kirurgen) satt och vek handdukar, åt choklad, lyssnade på jullåtar på tvn och skvallrade om personalen på Harstad sjukhus i bästa julanda!

Idag fyllde vi på i medicinrummet. Med både smärtstillande och SPRIT! ;)

Ser ni ett fel, eller snarare RÄTT, med den här bilden???? :)

Gissa om jag fick skit !!!! Hahaha, hämnden är ljuv!

Så GOD JUL nu kära vänner och familj! Hoppas ni alla får en underbar jul! Tänk på
mig när jag sitter där med rotmos och ett otäckt fläskigt revben och längtar efter
pappas köttbullar och lite julskinka. Men mest av allt: JULMUST och GLÖGG. Det första
finns inte här och det andra smakar för jävligt! Och det är mina två favoriter med julen..
förstår ni jag är besviken? Plus att jag inte fått äta en enda lussekatt i år... buhuuu!
Men jag ska inte klaga mer när jag får lönen den 12 jan, promise! ;)

GOOOOOOOOOD JUUUUUUUUUUL till er från mig!

Ny karriär comin up

Tror jag ska byta yrke. Tror jag skulle bli läkare. Idag hade vi en patient som blev dålig och VEM uppmärksammade tecknen? VEM ställde diagnosen? Och VEM hade rätt?
MEMEMEMEMEMEMEMEMEMEMEMEMEMEMEMEMEMEMEMEMEMEMEMEMEMEMEMEMEMEME !!!
Nu sovedags. Dubbelvakt imorgon. Dan före dopparedan!

Julefrid... vad är det?

Efter lite ändringar i planeringen avbryts min lediga dag kl 15. Är tydligen personal som är sjuk och mycket inläggningar (vi tar bara ögonblickliga inläggningar nu, inga listpatienter) så det behövde ett par extra armar på avdelningen. Och vem ringer de då? Jo Wonderwoman Lennartz som nu har (mamma och pappa - läs inte mer nu.. ni blir bara så orolig att jag jobbar ihjäl mig!) 81 timmar på jobb inplanerade den här veckan... 18 är gjorda och resten... tjaa de har jag framför mig. Så det är bara att kavla upp ärmarna och sätta igång!
GOD jävla JUL :)

Skåne vad?

Träffade Lindas bror idag som frågade om jag kom från Skåne. Jag hade tydligen sån dialekt... frågan är om jag egentligen ska ta det som en komplimang? Småländska måste ju vara den klart fulaste dialekten i Sverige!
Och speaking of Skåne... Jag har på mina veckor här hittat två helt olika saker men med samma anknytning - SKÅNE.
Det första är hittad i köket på jobbet, det är klisterlappar med texten Ulcus Skåne (skånskt magsår?).
Jag vet inte om det är en speciell kost eller en diet eller vad det är. Jag har aldrig sett lapparna i bruk utan de ligger mest i hyllan och väntar på att någon ska förstå vad de ska användas till...
Det andra är vår tvättmaskin här hemma. Den har tydligen ett centrifugeringsprogram vid namn Skåne.


Men VAD är egentligen grejen med Skåne??

Mia + Harstad = 7 veckor idag

Och om 8 dagar får jag äntligen träffa min bästa vän, själsfrände, den syster jag aldrig haft...



Det finns ingen som förstår mig som du.

Egoboost part II

Det är ju poppis att göra part IIs på låtar osv, så jag tänkte inte vara sämre. Behöver boosta mitt ego lite efter vissa händelser i mitt liv senaste dagarna.. och jag gör det genom ytterligare ett omdöme från de kära studenterna på avdelningen:
"Vi kommer til å savne deg! Når du var på jobb følte vi oss ikke alene og du fikk oss alltid til å føle at vi var en av personalet. -- og den egenskapen har ikke alle ;) 

De dagene veilederne våre ikke var på jobb, håpet vi at du var der slik at vi kunne gå sammen med deg! Og innimellom var der litt konkurranse oss studenter mellom om hvem som skulle få gå sammen med deg. Du er ufattelig flink å lære bort ting og forklarer på en lett måte. Og den dagen du får student vil jeg tro at du lærer han godt opp!"

Tänk.. efter alla hemska praktikplatser jag själv hamnat på har jag iallafall fått tre stycken norska blivande sjuksköterskor att trivas på sin. Det gör mig otroligt glad och stolt!

Vidare planer

Då var bollen i rullning. Nu har jag pratat med chefs-Hege och vi har diskuterat eventuell möjlighet för mig att komma tillbaka i mitten av januari. Den möjligheten var mycket stor. Och Hege blev lika lycklig som ett barn på julafton när jag sa att jag ville komma tillbaka så snart. Hade ju först tänkt vara hemma i januari och februari men då saker och ting ändrade sig drastiskt på det privata planet så känner jag hellre att jag drar tillbaka hit och tjänar ännu mer pengar! Jag trivs ju så bra nu och känner mig väldigt hemmastadd här i nord Norges tredje största håla! Så ni som vill ses innan jag drar tillbaka får kolla upp datum och klockslag mellan den 4 och 16 januari, så ska vi nog få till det ;)

Trakasserier på arbetet

Sa jag inte att jag skulle få det tufft om inte Sverige slog Norge i söndags? Jävla handbollsdamer... :P
Min kära kollega (och handbollsspelare) Maria hade pyntat vaktrummet med norska flaggor idag lagom tills jag kom på jobb. Hon hade även skrivit Heia Norge på rapportbladet med alla patienterna... snacka om mobbbing på jobbet.


Såhär ser det nu ut på vaktrummet på kir B...

Och i rapportrummet finns det även där en norsk flagga...

?

Sjukt vad jag producerar inlägg såhär på morgonkvisten!
Ska alldeles strax sova men ville bara dela med mig av en sista tanke. När jag stadigt (tack vare de nya halkskydden) traskade hem nyss efter jobbet så såg jag Hurtigrutsbåten lämna hamnen. Den kommer ju hit varje dag med turister som vill uppleva nordnorge (jag tyckte det var sjukt konstigt första gången jag såg en hord av kineser med munskydd downtown Harstad, men nu har man lite vant sig) och naturen här. Men hur ovärt är det inte då att lägga flera tusen på att åka på kryssning här när det är mörkertid????? De lär ju inte se så mkt med tanke på att solen inte ens bemödar sig med att gå upp här längre??! (men på onsdag vänder det!)
Det är dagens fråga.

Sorry Nyberg...

.. men din plats som bästa vän är hotad. Av dessa:




THUMBS UP!

Camilla & Martin har lånat mig dessa pärlor som gör att jag för första gången på de 7 veckor jag vart här, rör mig snabbare än en 80-åring... och jag har minskat tiden det tar att gå till jobbet med säkert 5-10 minuter för att jag inte behöver gå omkring som bambi på hal is och ta två steg framåt, halka ett bakåt....
Harstads isiga gator hade mig ju nere för räkning för sjätte gången i fredags... och då trodde jag faktiskt loppet var kört då jag fick galet ont i handen som jag satte i backen när jag föll. Lyckligtvis botades det med lite smärtestillande och alkohol i fredags och handen är numera ok igen! Tack och lov! Så när Camilla och Martin erbjöd mig dessa kunde jag inte tacka nej!

Norge "dieten"

Nu när det är juletider går vi lite på sparlåga på kirurgen. Många får ta flexledigt vilket innebar att jag var ensam sjuksyrra på kir A i natt. Detta betydde 8 helt okända patienter jag plötsligt skulle ansvara för.
För att samla lite krafter inför denna prövning började jag passet som bilden ovan visar. Ost & skinkmacka, morotskaka och kaffe i Krum-Hansen muggen! Kan säga att jag även avslutade natten på samma sätt.. fast med the istället. Inte bra med kaffe när man ska hem och sova! Okej... jag kanske åt några bitar morotskaka däremellan också.... kanske....

Inga Maria vem?

Hege har gjort det tydligt för alla, så det inte blir några missunderstandings vem den där Inga Maria är.
Man skulle kunna säga att det är mitt norska artistnamn.

FAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAN

Nu bokar jag flyg och emigrerar hem !!!!!!!!!

Update

Idag är en stor dag. Det är ju dels söndag och fjärde advent, men också final i handbollen mellan Sverige och Norge. Och FAN om inte Sverige vinner, jag kommer få det så jäkla tufft här eftersom jag kaaanske råkat vara lite stor i käften angående vilka som kommer vinna... ;)
I fredags var det ju julfest med kirurgenkollegorna! Vi drack glögg, åt jultapas och dansade hela natten lång! Alla var på topp och det var otroligt kul att se alla utanför jobbets fyra väggar !!!!
Igår var det väl inte lika roligt eftersom fredagskvällen onödigtvis slutade med jägermeistershottar.. som vanligt var det en lysande idé just då. Att man aldrig lär sig?
Men jag piggade på mig till kvällen och då var jag på bio med Camilla, hennes kille Martin och deras vän Stine. Vi var hela ÅTTA stycken i salongen. Vilket i Harstad-mått nog är en bra uppslutning! Jag frågade Camilla tidigare på kvällen om jag skulle boka biljetter, men det fick jag reda på att det var typ pinsamt om man gjorde eftersom det alltid var så lite folk på föreställningarna, haha! (ytterligare ett bevis på hur "norsk" jag blivit - jag tänkte inte på att textningen på filmen var på norska förrän efter typ 15 minuter. Då slog det mig plötsligt!)
Ikväll 22.45 går jag på den första av två nattvakter. Det är även startskottet på den tuffaste veckan i Harstad.
67 timmar ska spenderas på kirurgen. Men även om det kommer bli tufft så ser jag ändå fram emot ett ovanligt julfirande med patienter och kollegor! Och när den veckan är till ända återstår bara två nattvakter till innan mina veckor i Harstad är slut. För den här gången!

Ni som känner mig, finn ett fel !

VAD är egentligen fel på denna bild?
Nu drar jag på förspel med min fina Camilla och sen vidare på julfest med förhoppninsgvis ett gäng glada kirurgvänner !!!! JULFEST I HARSTAD HERE I COME !!!!

OVER AND OUT!

Egoboost big time.

Idag fick jag en av de finaste presenter jag nånsin fått tror jag. Den var så otrolig både rent materialistisk och innebördsmässigt. Vi har ju haft fem studenter från termin 2 på avdelningen senaste veckorna. Jag har ju skrivit lite kort om det innan, att jag varit handledare någon dag här och där. Idag var iallafall deras sista dag och när jag kom tillbaka från julelunsjen så möttes jag av den ena av dem, Siri som gav mig detta paket:
Först fattade jag inte var det var. Men det är iallafall en 200 g chokladkaka inslagen i detta "fodral" som Siri gör själv! Hon är en sån där "pysslig" person!
Sen när jag öppnade, så blev jag helt paff, rörd, glad, stolt, förvånad.. jag blev helt varm inombords och var nästan nära på att börja grina. Dessa tjejer som jag träffat typ varje dag i de 6 veckor jag vart här och som jag handlett lite sporadiskt har formulerat följande om lilla mig:
Taskig översättning: "Tusen tack för ditt tålamod, för att du varit en jätte duktig handledare för oss alla.
För att du alltid är trevlig, sprudlande och vänlig. För att du är ett gott exempel på en sjuksköterska
så som vi vill bli. För att du är en fantastisk person. Du är super duktig!
Vi är väldigt tacksamma för att vi fått lära känna dig"
NAAAAAAAAAAAAAW.



Signerad Siri!
Jag vill bara tillägga att jag var den enda sjuksköterskan på Kir B som inte varit huvudhandledare som fick present !!!! Var därför jag var så överraskad först !! Nu är jag sjukt stolt och glad över hur andra människor uppfattar mig, både som människa och i min yrkesroll.
Nu vet jag ännu säkrare att jag hittat helt jävla rätt här i livet !!!!!!!!

Schizo-Harstad

Eftersom jag kommer från en håla i innersta inlandet är jag väldigt ovan vid de häftiga väderförändringar det kan innebära att bo i en kuststad. I förrgår var det typ fin vinter, 30 cm snö och kallt, igår ösregnade det och jag gick i gummistövlar och med paraply, idag var det snö igen och svinkallt ute. Blir man knäpp eller??

Pinnekjött og ribbe till (norska) folket

Idag har det alltså varit kirurgens årliga (det vet jag inte om det är iofs.. men det lät ju bra!) julelunsj (jag har inte stavat fel, norrmännen stavar lunch på detta märkliga sätt) och förväntningarna var höga. Stian satt i förrgår och skröt om detta julebord som skulle vara något utöver det vanliga, något alldeles extraordinärt. Vi skojade till och med om att jag var tvungen att dokumentera denna händelse med kamera och ett alldeles eget facebookalbum, bara med bilder från denna otroligt, magnifika, magiska tillställning.
Vi kan väl säga som så att fantastiskt var det inte. Verkligen inte! Den norska julmaten, främst pinnekjött och ribbe som jag hört folk tala drömmandes om sen jag kom hit i början av november var ungefär lika upphetsande som de sega fårbitarna vi fick i grytorna som serverades i matsalen på fårslakteriet på Island. Dvs inte upphetsande alls. Pinnekött var väl okej, det är typ fårkött med ben som är lagat på nåt speciellt sätt (jag har fått det förklarat säkert 50 gånger och varje gång verkar jag lika intresserad men varje gång går informationen in och ut på samma gång...) men ribbe, som är bleka revben från gris eller nåt var ganska otäckt. Som svensk är man ju inte speciellt glad för ben och fettbitar i maten. Därför går den norska julematen bort. Fett bort. Jag åt iallafall en potatis, en korv och lite kålrabi (också norsk specielitet, typ mosad kålrot och morot i en puré.. typ rotmos!). Fick äta mig mätt på efterrätt istället, hehe. Riskräm (typ ris a la Malta) och fromage bjöds det på då. Det var iaf klart godkänt! Så för att summera det hela: jag kommer inte mer klaga på att det inte finns nåt gott på det svenska julbordet. Ro hit med lite Janssons frestelse för tusan !!!!
...det var dock VÄLDIGT trevligt att äta tillsammans med hela kirurgen! Så även om maten var sådär var sällskapet finfint!
(För övrigt så ångrade Stian sig lite om sitt LÄTT överdrivna uttalande och skyllde på att förra året hade det vart myyyyyycket bättre... så facebookalbumet behövde jag inte göra längre.. däremot tänkte jag bjuda på en liten bild av hur maten såg ut!)
Pinnekött längst upp till vänster och ribbe uppe i mitten. Den där klicken som inte är potatis och inte korv är kålrabi. Om ni inte förstod det.

God morgen!

Igår kände jag mig som en helt vanlig Harstadbo! Var på jobb, sen direkt på byn och dricka kaffe med Stine och Morten, sen iväg och träna en timme och på kvällen satt Linda och jag i soffan och kollade tv och slösurfade. Konstigt hur man uppskattar såna "vanliga" saker helt plötsligt!
Idag blir det julelunch med kirurgen och sen kvällsjobb med Camilla  :)
Förövrigt är det nu exakt 2 veckor kvar tills jag lämnar Harstad och drar till London, wiiiiii !!!!

Rolig vecka i både norsk och svensk bemärkelse :)

Idag firar jag 6 veckor i Harstad. 6 väldigt långa men väldigt lärorika veckor som egentligen har passerat utan att jag ens har förstått det. Konstigt det där med tid ibland. Något annat som känns väldigt konstigt och ovant är att jag endast ska jobba 32 timmar denna veckan!!! Från början var det 40 men jag sökte ledig på lördag eftersom jag antar att fredagskvällen kommer bli rätt vild, och idag berättade Hege (chiefen) att hon hyrt in sin syrra (som också är sjuksköterska) att täcka för mig på lördag! Jag tror nämligen inte kombinationen Mia+julbord med massa galna norrmän+alkohol+jobb dagen efter hade varit en speciellt bra idé. Speciellt inte efter den senaste bakfyllan hemma i Växjö. Fy fader. Så nu ser jag verkligen fram emot en lugn och stilla vecka tills fredag då det brakar lös :)
(förövrigt är norrmännen GRYMT bittra över att svenska handbollsdamerna vann i söndags! Jag har fått skit både från patienter och kollegor... jag bara skrattar åt deras bitterhet och njuter! ;))

Spinning

Efter att ha sprungit runt på stan tidigare idag hade jag planerat en lugn och slö kväll i soffan med tvn och datorn... men TJI fick jag... my dear Linda hade andra planer för oss! Hon tyckte det var hög tid för oss att gå och träna! Som tur var lyckades jag smita ur att följa med henne på step och fick istället tillåtelse att gå på spinning. Puuh. Den där brädan och jag är verkligen inte vänner!
Efter mina spinningpass här har jag nu kunnat konstatera att spinning är hett bland norska män. Det är ofta cirka hälften manliga deltagare på passen. Vad som dock inte är lika hett är dessa män som inte inser hur o-hett det är med tajta spinningbyxor med rumpinlägg, en tajt tröja och.. ölmage. Tack men nej tack.
En annan sak jag upptäckte idag var hur mkt min norska måste utvecklat sig! Var nämligen samma man (ni ser, det är tom. en man som instruktör!) som hade passet idag som hade det första gången jag var på spinning här (har inte vart på hans pass sen dess, dvs på 5 veckor). Grejen var att då förstod jag typ ingenting av vad han sa och undrade lite för mig själv hur tusan jag skulle lyckas jobba som sjuksköterska här! Men idag så reflekterade jag först inte över att jag faktiskt förstod, det var så naturligt! Kul :)

Wonderwoman

Testade denna tröja på HM idag. Funderar på om den ska få följa med hem för att fungera som lite pepp nu sista 2,5 veckan när energin börjar tryta... Jag har fan vart en riktig wonderwoman senaste 6 veckorna !!!! Heja mig !!

Livsviktig information (?!)

Här är de billigaste pizzorna i Peppes meny.
134 NOK=160 SEK för en Marguerita i mediumsize, vilken är mycket mindre mindre än en vanlig svensk pizza.
Så nu vet ni det.

Polarnatt

Jag har senaste veckorna gått och muttrat över att det är så sjukt mörkt här. Okej att det varit mörkt hela tiden men nu är det helt extremt. När jag tänker efter minns jag inte ens när jag såg solen sist?! Så jag gick in för och kolla SMHI och solens upp och nergång i Harstad. Men det enda det stod var "polarnatt".. jag googlade detta och fick svaret:
"Polarnatt eller midvintermörker innebär att solen aldrig går upp under dygnet; dvs. att den befinner sig under horisonten under hela dygnet. Under polarnatten är solen nere även mitt på dagen (middag), vilket kallas middagsmörker. Polarnatt förekommer i polarområdena, dvs. norr om norra polcirkeln och söder om södra polcirkeln".
Så så ligger det till. Men det är inte heeeelt becksvart dygnet runt, utan ett ganska fint blått skymningsljus ligger över byn de dagar det är fint väder (hur man nu vet det när man aldrig ser solen?), någon timme mellan elva och tolv typ innan det börjar bli mörkt igen.

Förstår ni hur det är att jobba natt under dessa förhållandena? När jag gjorde det förra helgen såg jag inte ljuset på 4 dagar !!!!

Jag ser det snöar..

Som sagt har det snöat här lite. Eller ganska mycket. Det har fallit sig så senaste dagarna att när jag gått in på sjukhuset eller genom dörren hemma har det varit ett visst antal cm snö på backen men när jag kommit ut har detta ökat med ca 10 cm eller så pågår full snöstorm. Jag har ju dessutom inga slags vinterskodon med mig, så för att komma igenom de 15 cm snö som fallit under natten, från vår ytterdörr och ut på vägen, fick jag köra en gammal klassiker: plastpåsar på fötterna (sluta Nyberg, jag vet vad du tänker!;)). Snyggt va?



Bilarna utanför vårt hus hade fått sig ett extra lager under natten


:)

Dagar till LONDON (Hello bästis och adios Harstad) : 18

Dagar till Luttis & jag ska på vår drömresa : 79




Har man jobbat för mycket...

... när man står och ska byta om från sjukhuskläder till privata men börjar dra på sig ett annat ombyte sjukhuskläder som hänger i skåpet ???

Long time..

Ursäkta frånvaron. Jag försvann i en dimma av snö och jobb. Men nu är äntligen den här veckan över och enbart 18 dagar återstår i La Harstad!
Blev som sagt 63,5 timmar jobb denna veckan. Har inte varit ledig sen torsdag förra veckan så en ledig måndag i morgon välkomnas med öppna armar!
Ellers... inte mycket nytt här i norr. Livet rasar på något märkligt sätt på i 110..
Är galet trött nu så svamlar mest... på återhörande vänner!

Har man jobbat för mycket...

... när man tycker att ljudet från rören från grannarna ovanför låter om ett oliclinomel (norges svar på kabiven) dropp i en droppräknare som går med ca 120 ml/h ????

Torsdag 9/12

= 3 ynka veckor kvar i nordligaste Norges tredje största STAD (?) ! :)
Med det sagt så måste jag ändå säga att jag trivs bra här nu igen. Har haft en liten dipp men nu är jag på banan igen! Kanske mycket för att jag hittat en ny fin vän i Camilla! Vad otroligt mycket det betyder egentligen att man har bra människor runt sig.
Skulle egentligen varit fri idag men blev inringd och ska nu jobba kväll med Camilla och Kamilla, kan nog bli hur bra som helst! Sen väntar helg och 31,5 timmar jobb enligt den vanliga Harstadprincipen (total arbetstid v 49 - 63,5 timmar).

Harstad vs. Mia 5-0

Nu har jag alltså varit i backen FEM gånger på fem veckor här i Harstad. Och då är jag ändå född med bra balans. Förstår ni vad halt det är då? Eller egentligen så står det inte alls fem noll till Harstad, för massor av gånger har jag halkat till men inte smakat asfalt. Men samtidigt har jag verkligen legat platt på marken fem gånger... jag blir inte förvånad om jag halkar en dag, bryter något, får åka ambulans till sjukhuset och hamnar på jobbet som patient... får bli kateteriserad av little miss sunshine eller någon annan oskön typ.. och sen ska Stian eller nån annan av ST-läkarna stå och karva i min ankel eller nåt... och efteråt så får jag problem med magen och då kommer hela avdelningen sitta över kaffet och diskutera mina avföringsvanor.
FY FAN VILKEN MARDRÖM.
Måste köpa de där halkskydden OMGÅENDE!

Glad :)

Ja då var alltså 25 strecket passerat med några minuters marginal. Har haft en OVÄNTAT bra dag måste jag säga! Trodde dagen bara skulle bestå av jobb och inget firande alls men det blev faktiskt hur bra som helst! Förutom att jobba och sova har jag fått hela 4 paket, 3 kort från Sverige, över hundra gratulationer på sms och facebook och käkat födelsedagsmiddag och druckit vin med finaste Camilla! Vad mer kan man begära av en 25-års dag i nordligaste Norge? Jag är nöjd, sjukt nöjd! Tack alla underbara människor som finns i mitt liv och som tänkt på mig idag! <3

Gratulerar med dagen!

Ja så säger de här i vårt kära grannland! Gratulerar MED dagen? Vaddå med? Låter ju hur skumt som helst!
Nu har jag iaf krypit ner i "sängen", ordentligt proppmätt efter att ha firat mig själv med födelsedagsfrukost bestående av 4 chokladmuffins och världens största kopp varm choklad. Fyller man år får man faktiskt göra så! Ska sova några timmar nu innan jag ska ut och käka bursdagsmiddag med finaste Camilla!
(undrar om jag kommer vakna med lite fler rynkor, lite gråare och tunnare hår, lite hängigare bröst och begynnande kvinno-mustasch?)
Fick massa massa kramar och grattis MED dagen på jobbet innan jag lämnade in och traskade hem idag, känns just nu ganska bra att fylla år faktiskt :) (inte minst med tanke på att jag hade 34 notifications på facebook innan klockan ens slagit 08.30!)

Tillbakablick

Jag är ju verkligen ingen födelsedagsfantast vilket ni som känner mig vet. Men de senaste åren har det faktiskt varit kul att fylla år men det enbart för att jag befunnit mig på sköna ställen.
23 år - Fraser Island - Australien (iofs var väl inte just den utflykten den roligaste men med Olof och Aron och min bästa Karin på en strand på världens största sandö en kolsvart natt är det definitivt ett minne för livet!)
24 år - Isla Mujeres - Mexico (sjukt vackra stränder! Boende i en svit på femstjärnigt hotell med egen jacuzzi på balkongen med min då stora kärlek Johan)
25 år - Nattvakt på Kirurgen A i Harstad - Norge
FINN ETT FEL ?

Idag är det min dag! 25:an är här!

Då var dagen alltså kommen. Dagen D. Dagen då även jag lämnar ungdomens glada dagar och beger mig in i en oviss framtid där vuxna beslut och en viss grad av mogenhet förväntas...
Näe, gud. Jag kommer fortsätta leva mitt liv på samma sätt framöver som jag gjort senaste 7 åren.. jobba - tjäna pengar - resa ! Vad mer finns det att önska? Ibland undrar jag helt seriöst om jag någonsin kommer slå mig ner någonstans och känna att jag hittat "hem". Jag har gjort så många försök och aldrig lyckats...
När klockan slog 00.00 så överraskade mina kära nattkollegor med den norska versionen av "happy birthday", mycket vackert och stämningsfullt... eehh, typ. Jag fick även en liten present av Gerd i form av hembakade kakor i en fin burk! De flaggade även med norska flaggan och hade tänt ett ljus för mig! Blev helt varm i hjärtat! <3
Såhär fint hade de pyntat för mig när det slog om från den 5:e till den 6:e :)


Jag flaggar för mig själv!

Jag vill, jag vill, jag vill, jag vill, jag vill....

+
Jag hade nästan helt ärligt kunna tänka mig att offra min vänstra hand för att få se dessa tre sköna bönor tillsammans.... LÄTT snyggaste och ballaste brudarna i sverige just nu!
HUR.JÄVLA.GRYMT ?!??!?!?!?!
Såååå avis på er som ska gå... Ta mig med! Snälla?

Live från kirurgen

Syster Mia till er tjänst.


Hehe i natt har jag tagit Dr Niels mugg... den e så mkt större än gamla Jill :)

Baka baka liten kaka

Nu är jag på nattevakt på Kirurgen A. Alla norska kvinnor håller på att sticka på nätterna men då jag saknar alla skills när det kommer till stickning tog jag med datorn och tänkte producera ett blogginlägg.
Efter jag sovit några timmars skönhetssömn idag så masade jag mig som ni tidigare sett till SPAR för att handla lite ingredienser till kladdmuffins som jag tänkte bjuda på på jobbet på måndag när jag lämnar ungdomen och blir kärring (Linda var sjukt imponerad över mitt bakeri... det har nog alltså inte bakats så mkt i vårt hem tidigare..)

Två (jävla) timmar senare !!!!
65 stycken kladdiga chokladmuffins som jag pimpade med snöflingor, helt enligt säsongen.

Närbild.
SJUKT NÖJD. Tog med fyra stycken som vi provsmakat här inatt. Fick höga betyg!
Borde inte jag typ få utmärkelsen månadens anställda?
(Nu luktar det förresten popcorn.. då vet man att det är natt på kirurgen i Harstad!)


I den norska matkassen

Ibland får jag frågan om hur pass mkt dyrare det är med mat och så här i Norge. Men brukar ha lite svårt att svara på den.. så tänkte illustrera för er istället. Detta är innehållet i en kasse från SPAR: socker, 6 ägg, garnering till kakor, margarin, ost i skivor, 1 l mjölk, bakpulver, kakao, russin, mandlar, 200 g choklad och ett födelsedagskort till mamma.
Summa summarium: 260 NOK = ca 300 SEK.
Vad säger ni? Dyrt eller normalt?

By the way

En sak till förresten!
Idag är det en månad sen jag kom hit.
Och om en månad är jag hemma i Växjö.

Natten som gått i bilder

Se så fint de pyntat inloggningen till DIPS nu i juletider!
Här sitter jag och pepparkakan och Jill-muggen och tittar på TV och skriver en övervakningslista...
Vi har en adventskalender på jobbet med ska ni veta. Alla har lämnat in ett paket och sen får man dra en lapp med ett nummer och det numret motsvarar ett paket. Och ser ni vem som får dra på sin födelsedag?? (Observera även vad Eyv-Ann fick i sitt paket ;))


Såhär kan man vara klädd om natten om man har hand om en skitsur gubbe som är isolerad.
Ja det var vad jag hade att bjuda på efter en nattevakt på Kirurgen A. Nu hägrar bingen!

Me likie

Detta är instruktionsboken till "diskmaskinen" i sköljrummet på jobbet!
Kolla adressen liksom! Hur bra känns inte det när man har hemlängtan?? :)
(lite komiskt också att jag jobbat där!)

Grötfunderingar

I september när Maja och jag var här levde vi mer eller mindre på havregrynsgröt. Sedan dess har jag ätit sån gröt en gång och det var ingen angenäm upplevelse. Därför har jag nu börjat med risgrynsgröt istället, såhär i juletider. Men är det någon annan än jag som reagerat på hur otroligt mycket mjölk det går på otroligt lite gryn? Jag visste verkligen inte det förrän alldeles nyligen... sådeså.

Eventuellt den bästa dagen i Harstad so far

Trots att mörkret lägger sig över stan kl 14, att det regnar ute och gatorna är rena dödsfällan så har jag faktiskt haft en oförskämt bra dag idag! Började med en rejäl sovmorgon och sen en låååång fika med bästa Camilla från jobbet! Tänk, jag åkte hit med inställningen att jag bara skulle jobba och inte vara social eller engagera mig i att lära känna folk.. men sen träffar man så underbara människor att man blir helt lycklig! <3
Sen kom jag hem iallafall (efter en vurpa ute på gatan som sagt...) och satte mig med datorn i knät och då kommer världens bästa roomie Linda och serverar kaffe och choklad och några norska små julkakor som smakar pepparkaka!
Sådana här saker lyser upp min vardag här i norr :)

4:e gången på 4 veckor Harstads gator fäller mig...

Svaret på föregående inlägg blev : HALKA.
Idag fick jag smaka på isvattnet ute på Oysteinsgate... aj mitt knä...

Att halka eller inte halka, det är frågan

För att ta mitt kommande 25-årsskap till en ny nivå och verkligen befästa min aktningsvärda ålder funderar jag helt seriöst på att införskaffa mig ett par utomordentligt, vuxna och mogna halkskydd till skorna. Idag fick jag in en patient som brutit ankeln på två ställen efter hon halkat omkull här på min gata... plus att det tog mig 25 minuter att gå hem från jobbet, en sträcka som egentligen tar 5 minuter... BARA för det är en ren isgata genom byn !!! Livsfarligt. Okej att det var lite skämmigt att halka omkring som bambi på hal is och hålla sig i staket och lyktstolpar för att inte halka omkull... men när jag blev omgådd av en gammal tant med rullator och ett par halksydd på skorna bestämde jag mig. Jag borde också ha ett par! Nästa fråga är bara VAR finner man sådana?
To be continued...


HUR hett ??? Såååå Harstad 2010 !!

Händelserikt december

Jämfört med november kommer det hända mycket (med Harstadmått mätta) i december! Jag försöker ha lite delmål att se fram emot, så hemresan kommer närmare!
6 dec - min födelsedag (som iofs inte kommer uppmärksammas på något speciellt sätt men det är likväl min dag!)
12 dec - LÖNING. Behöver jag verkligen säga nåt mer?
16 dec - jullunch på jobbet (mitt första närmande den norska julmaten..)
17 dec - julfest med jobbet !!!! (kirurgen A+B; sjuksköterskor, undersköterskor, AT-läkare, ST-läkare, överläkare.. hela bunten ska med !! Känns som det kan bli galet !! ;))
24-25-26 dec 39 tim jobb med 133% OB
---------
30 dec - LONDON !!!!!!!!!!!!

Dagens norska namn


HALVDAN

(känns väl ändå lite halvdant? ;))

Mindre organiserat kaos

Idag har jag jobbat dag vilket är något jag gör väldigt sällan. Av 10 pass jobbar jag säkert 9 kvällar. Och vilket jäkla stirr det är på dagarna. BAAAH. Vi var 7 stycken sjuksköterskor och 2 studenter. Jag börjar äntligen förstå varför det alltid tar sån tid att få patienter utskrivna här och det är pga det kaos som råder på dagarna !! Det kändes som alla sprang överallt och ingenstans. Dessutom har vi överbeläggning så det sjunger om det så två damer har fått bo i korridoren (efter att själv ha upplevt en natt i korridor på sjukhus på Mallorca vet jag att det inte är någon hit !!!) och en tredje fick vi ha på kirurgen A pga platsbrist. Snacka om att det märks på en ortopedavdelning när det är vintersäsong (speciellt nu när det växlar mellan plus och minus hela tiden och gatorna är överjävligt hala !!).

Här i Harstad finns ju så gott om inga undersköterskor kvar på avdelningarna och att bara jobba sjuksköterskor är både positivt och negativt har jag kommit fram till. Såklart blir det avlastning med mediciner och dropp och sådana ting. Men samtidigt mister man den övergripande kontrollen när man är tre stycken som delar på ansvaret för 8 patienter. Blir mycket att man får springa och fråga de andra om de gjort det eller det, istället för att man VET att jag tar mediciner och rond och du tar omvårdnaden. Både plus och minus som sagt!

Why?

Varför har de skjutit fyrverkerier i 5 minuter? Vad firas den 1 december? Att jag har gjort halva tiden här?

1 december

= HALVTID I HARSTAD !!!!!!!!!!

Känns så jäkla skönt att nedförsbacken börjar nu! 29 dagar gjorda, 29 kvar!

 

Uppdatering av min nedräkning:

Dagar till LONDON (Hello bästis och adios Harstad) : 29

Dagar till Luttis & jag ska på vår drömresa : 90


RSS 2.0