Joes bar i Harstad

Igår var jag alltså och åt brunch med Dr Stian, som tagit sig an att visa den hårt arbetande svensken nåt annat än sjukhuset och vägen dit. Vi var på ett ställe som är Harstads motsvarighet till "Joes bar" i Greys anatomy där Merdeith och gänget samlas efter en dag på jobbet eller när de avslutat sin jour. Detta var tydligen stället dit Harstad-doktorerna kom och åt frukost efter en journatt på sjukan...

Typ såhär...


Fortfarande Inga Maria Lennartz med norska folket

Så här ser det ut när jag loggar in i dokumentationsprogrammet DIPS, på jobbet...

Sömnlös i Harstad, part II

Det är nåt seriöst fel på min dygnsrytm. Beror det på att jag mest befinner mig i mörker, månne? De där 2,5 timmarna dagsljus om dagen märker jag liksom inte så mycket av.
I helgen har det jobbats 39,5 timme. Och av hela veckan som gått spenderades 66 timmar på kirurgen B.
Undrar hur många procents tjänst jag egentligen har? Någon matematiker som vill ge sig på den? En vanlig norsk heltid är 35 timmar om man jobbar tredelad turnus.
Har varit på ganska kasst humör hela helgen faktiskt... det tär såklart att jobba så mycket som jag faktiskt gör, plus att hemlängtan fortfarande sitter i. Dessutom märker man när man jobbar så pass mycket vad folk omkring en egentligen går för. Tyvärr är det endel skitsnack och annat tråkigt vilket gör att jag också tappat stinget lite. Det känns som vissa stör sig för att man inte kan stället på sina fem fingrar utan ibland missar saker eller något glöms bort (Såklart inget väsentligt som mediciner och sånt, det är aldrig okej att missa!).
Så idag när jag var på mitt sämsta humör och gick och förbannade Harstad så händer plötsligt såna bra saker som gör att jag blir positiv till stället igen! Vissa här uppe är helt enkelt underbara. Typ som Wailet som vill bjuda mig på en äkta norsk fiskmiddag i veckan, Camilla som frågade om jag ville hänga med på bio och Stian som ringde till jobbet ikväll för att höra om jag ville luncha imorgon (antagligen tycker alla så synd om mig att de gör de av barmhärtighet, vi vårdpersonal funkar ju så.. eller så är det för att det snart är jul och de är rädda för att de inte ska få några klappar av tomten ;)) Och inte att förglömma söta Stine som skriver peppiga meddelanden och faktiskt jobbar som en riktig svensk fast hon är norsk! Nej Harstad är inte så dumt ändå!
Och på onsdag är det 1 december vilket innebär HALVTID. Hell yeah.

JAG.ÄR.TRÖTT

Det är allt jag har att säga. Okej? Godnatt.

2,5 timme ljus om dagen är väl lagom?

Hittade solens upp och nedgång här i Harstad. Depressing or what? Och värre blir det sägs det...
Solens upp och nedgångUpp 10:31
Ner 12:50


Septemberpics

Nu när jag ändå inte kan sova kan jag passa på att visa hur fint det var här i höstas, innan det blev snö pch 15 minus som det är nu! Fint va? (obs bilderna är tagna med mobilkamera!)

Sleepless in Harstad

Det blev inget vidare långt uppehåll då jag sitter här klarvaken i soffan klockan 4 på morgonen och försöker fördriva tiden tills jag antingen blir trött igen eller ska gå och jobba! Trodde inte omställningen från natt till dag skulle bli så svår eftersom jag sov så lite igår och jobbade på kvällen, men där trodde jag fel.
Eftermiddagen på dagkirurgen igår innehöll inte så värst mycket action. Jag bäddade sängar, serverade mat, kokade kaffe på en kaffebryggare från artonhundratalet ungefär samt fick oanständiga förslag från en man med en stayup-strumpa och ett rakat ben. Jag väljer att inte gå djupare in på saken än så. Men jag börjar seriöst fundera över om alla män i den här hålan (förlåt, nordnorges tredje största stad..) är svältfödda på kärlek eller om jag utstrålar någon slags svensk-exotisk-aura?!
Well well, nu är det bara 2 timmar till alarmet ringer och jag ska beta av 15,5 fräscha timmar på kirurgen B!

No panic

Var inte oroliga vænner om jag inte uppdaterar på ett litet tag. Ska strax gå av nattvakten och sen ska jag jobba extra på poliklinikken (dagkirurgen) med børjan kl 15 och på lørdag ær det dubbelvakt. Så ær lite tight med bloggtid! Men dont worry, i`ll be back soon!


Ren och skär glädje !!!!!

Nu är klockan 11 och jag har precis krupit ner i sängen (läs stenbritsen..) för att sova! Var kort med folk på jobbet idag så jag stannade kvar några timmar och hjälpte till med morgonarbetet (bara för att jag är nya Florence Nightingale och inte aaaaaalls på grund av några ekonomiska baktankar..).
Måste bara berätta om en rejäl överraskning jag fick tidigare !!! (och då menar jag INTE den helt otippade pussen mitt på munnen från en lätt dement man.. jag var helt oförberedd och off guard. Och JA. Jag tvättade munnen efteråt. Niklas, du behöver inte bli svartsjuk. Denna kärleksförklaring var enbart riktad en väg). Jag satt iallafall och skulle rapportera nattens händelser. Då räcker Tove fram ett brev. Då har min kära mormor skrivet ett brev till mig och adresserat det som ni ser på bilden, och det kom banne mig fram! Är det inte helt fantastiskt? Hon hade dessutom skickat med ett gäng kuvert eftersom mina brev till henne brukar vara inslagna i något papper jag bara tejpat ihop till ett kuvert eftersom jag är för snål för att köpa! ;)
HUR underbart????
Jag blev iallafall helt varm och lycklig! Bästa mormor! (synd du inte är en hightech-mormor och kan läsa denna kärleksförklaring här. Får be mamma skriva ut det och ta med! Okej morsan?)



Detta kom helt perfekt i min hemlängtans-svacka! <3

Dagens norska namn

Utan konkurrens:

Snefrid  !!!!!

(hur kul???:))

Kloka ord från nattvakten

"In the end we only regret the chances we didn`t take,
the relationships we were afraid to have
and the decisions we waited too long to make"


Jækligt sant. Tank på det!


Nedräkningen har börjat

Igår var det tre veckor sen jag kom hit. Hittills har allt känts jätte bra och det gör det fortfarande, men har för tillfället fått en släng av hemlängtan. Men försöker se det som en helt naturlig och bra känsla. Men när jag längtar efter saker har jag sen jag var liten roat mig med att göra en nedräkning i kalendern.
För tillfället ser det ut på följande sätt:
Dagar till LONDON (Hello bästis och adios Harstad) : 35
Dagar till Luttis & jag ska på vår drömresa : 96

Mycket att se fram emot och längta efter alltså!
Men nu är det snart nattjobb som gäller...



Tummen upp!

FY FARAO vad skönt det är att vara LEDIG!
Var en sväng på HM innan och köpte hårspray och då fick jag även med en tidning som nu ska slukas totalt. Ska bli kul att läsa något annat än medicinlistor och temperaturkurvor, urinmätningar och journalanteckningar!
Passade på att unna mig choklad och godis så nu ska ja bara ligga i sängen och ha det gött !!!!!!
Because i´m worth it.

Livet i Harstad

Detta är en bild från "mugg-skåpet" på jobbet. Alla har liksom en egen mugg med sitt namn på (det dricks ju minst ett par, tio liter kaffe om dagen..). Men endel drar det ännu längre. Tex. chiefen på hela kirurgen.
Dr Niels. Han slår till med en fotomugg så man riktigt känner hans vakande öga så fort man ska ta sin kaffemugg i skåpet. Fråga kolon (kolon som i : inte som i tarm... ursäkta.. sjukhushumor.. ;)) är ju då om jag har köpt mig en mugg för detta ändamål? Så jag får bli riktigt som en i gänget? Har jag en Mia-mugg? Svaret är nej. Men jag har helt sonika tagit "jill-muggen" som min. Dessutom står det "hilsen fra Lofoten" på. Och jag har ju varit där så muggen är ju så gott som min. Eller hur? Speciellt eftersom jag hittills inte träffat någon Jill. Och om hon nu dyker upp får vi nog ta en djupare diskussion om vem som egentligen har mest rätt till den där muggen...
(Mugg på norska är förövrigt samma sak som en kanna på svenska. reds. anm.)
(En annan parantes speaking of Dr Niels. Vi hade en diskussion idag angående "kul-faktorn" här i Harstad. Jag sa att jag jobbade så mycket för att det fanns ju ändå inget annat att göra här, halvt på skoj, halvt på allvar. Nej nej nej, ack så fel jag hade tyckte Dr Niels. Det fanns ju massor av skoj här i stan! Typ huuuur mycket kul som helst! Harstad var ju nästan nöjesmetropolen personifierad! "Tex. på tisdagar så är det volleyboll i Harstadhallen och sen på.. eeh.. ööhh.. ee.. neee.. på.. ööhh.. nej sen var det nog inte så mycket mer..." Hahaha men vi får väl hoppas att den där volleybollen är riktigt jävla rolig så läkarna på Harstad sjukhus kan leva på den glädjen i en hel vecka, tills nästa tisdag! ;))

Sverige vs. Norge i fråga om arbetsmoral

Kan man annat än älska norrmännen?
När någon av de inhemska på jobbet tvingas jobba dubbelt (vilket händer typ en gång om året) så ska alla peppa den och stötta den, det ska klappas på ryggar och ropas käcka fightingspirit ramsor. Den som i fråga ska arbeta, får klaga hur mycket som helst och påpeka fritt antal gånger att den faktiskt jobbat dubbelt idag så den är lite trött, eller har ont i ryggen eller kanske inte behöver göra den där grejen, någon annan kanske kan göra det för personen i fråga jobbar ju dubbelt. Men en annan (jag) som i princip jobbar dubbelt två pass i veckan och har en dag fri, jobbar minsann på i 16 timmar utan att påpeka att man jobbar dubbelt om man inte blir tillfrågad. Jag bladderscannar och sätter katetrar 10 minuter innan rapport fast jag då jobbat 15,5 timme, jag blandar antibiotika och springer med smärtstillande, jag tar folk på toa och torkar spyor.. Allt utan att beklaga mig (annat än här ;)) eller påpeka hur jobbigt allt är.
Ja är de inte underbara, folket i vårt kära grannland? :)

Nordlys. Check.

jag har nu sett ett NORRSKEN och kan lämna Harstad som en erfaren kvinna !!!!!
kom glad i hågen inhoppandes här i lägenheten och var helt i exstas och försökte förklara för linda och hennes kille joakim hur stort detta var. de tittade på mig som om jag var helt dum i huvudet.
de där nordnorgeborna imponerar man minsann inte på i första taget, no no.

Dubbelpass

Det mest positiva med att jobba dubbelpass (förutom pengarna såklart...) är att när man sen jobbar en vanlig dag så känns den hur kort som helst! Man kommer i princip dit och sen ska man helt plötsligt gå hem. Deenajs.

Igår var det dubbelt, idag enkelt och imorgon dubbelt. Heja mig.

Over and out


Såhär kan man se ut efter 16 timmars jobb på Kirurgen i Harstad....


Tack alla söta, underbara som mailar, skickar sms och kommenterar !! Ni är guld värda ! <3

En dement kommer sällan ensam...

.. eller hur är det det gamla ordspråket lyder?
Iallafall har det varit dagens tema. Vi förstod ingenting. Från att ha haft total kontroll över våra 7 patienter vällde det in dementa Harstadbor med benbrott här och där. Den ena mer bananas än den andre! 16 timmar med detta har satt sina spår vill jag lova. Efter en dusch och en kopp varm choklad är jag nu lagom mosig. Skönt jag går aftonvakt imorgon = SOVMORGON.
Det håller förövrigt på att växla mellan plus och minusgrader här nu. Plus och minus, minus och plus. Det kan liksom aldrig bestämma sig. Detta leder såklart till att väglaget är förrädiskt (speciellt eftersom de snåla jävla norrmännen inte kan bekosta sandning eller saltning av gatorna här, näe men skattefritt en månad om året, DET har de minsann råd med!!!). På mina 2,5 veckor här har jag halkat på offentliga gator TRE hela gånger och blivit objekt för allmänhetens åtlöje!!! Fan vad skämmigt det är.

Fredagkväll norr om norra polcirkeln

Idag handledde jag min tredje student samtidigt som jag hade ansvar för HELA kirurgen B. Bra mig! Jag fick tom. världens beröm av min lilla lärling - Laila, som tyckte jag var bra som handledare och att jag var duktig på att lära ut. Jajemen. ATT jag är! (kanske för att jag lagt ner mitt "men i sverige gör vi såhär", det kanske blir lite mkt för de små andra-terminarna att ta in på sin första praktik ;))
Har förövrigt fått min nya turnus nu. Hehe. Jag börjar förstå varför kirurgen tyckte det var en o-bra idé att jag började extraknäcka på medicin. Hade jag inte vetat att norska arbetsmiljöverket läste denna blogg SLAVISKT hade jag skrivit ut hur många timmar i genomsnitt i veckan jag ska jobba de närmsta sex veckorna. Men nu går ju inte det. Hege (chefen) sa iaf att mitt schema var det värsta hon någonsin gjort till någon...
De flesta tycker jag är helt galen som jobbar så mkt och ska jobba varenda helg jag är här uppe. Men idag fick jag äntligen lite förståelse från Linda. Hon sa rätt och slätt som det är "ja, du är ju inte här för att skaffa nya vänner eller ha ett socialt liv". NÄE. Precis så! Och det är ett val jag gjort och som än så länge känns väldigt bra. Det kommer nog kännas ännu bättre när lönen dyker upp på kontot 12 dec. OH YESSSSSSS.
Imorgon väntar ett dubbelpass och på söndag ska jag tydligen bossa över chefen som får gå in och jobba extra för det saknas folk. Kan ju bli spännande! (oh no.. hon är ju förresten helt fixerad av idéen att jag ska gifta mig med en Harstadkarl och flytta hit... så kommer väl få höra på det tjatet i 8 timmar! ;))

Vardagslyx

När man lever så som jag gör just nu, dvs. åker 200 mil bara för att jobba, så ser dagarna mer eller mindre likadana ut. Det spelar liksom ingen roll om det är tisdag förmiddag eller lördagskväll. Jag äter mina knäckebröd och min musli (alt gröt), jag går omkring i leggings och en nopprig tröja, tar på mig springskorna och traskar backjäveln upp till jobbet. Byter om till sjukhusets heta outfit och går på jobb. Där för har gårdagens och dagens aktiviteter varit lite av ett ljus i mörkret. Igår skulle jag gå och handla lite mat, men fick plötsligt ett ryck och gick på HM istället. Det kändes riktigt lyxigt att få gå och dra i lite tröjor, känna på klänningar, lukta på hårspray och testa läppstift.
Och idag har jag verkligen slagit på stort! Har varit och druckit kaffe på byn (fikat på svenska) med Stine (som snokat reda på denna blogg!) från jobbet! Hade tom. JEANS på mig! Första gången de åkte på sen jag kom hit, haha! Så har haft en mycket trevlig förmiddag! :)
Nu väntar Kirurgen B och helgjobb!

Stenhårt

Jag har glömt att berätta att jag numera sover i Nord Norges i särklass hårdaste jäkla säng.
Eller säng var väl lite overkill att kalla den. Det är en bäddsoffa som är så hård att jag helt seriöst får ont i höftbenen av att ligga på sidan. Kan man överklaga sånt till sin hyresvärd? Dessutom är den ju typ max 1,80 lång så det är ju med nöd och näppe jag får plats i den! Well well, nu är det dags att krypa ner under täcket och påslakanet jag helt ärligt stulit (lånat på obestämd tid) från sjukhuset på min hårda bäddsoffesäng. Godnatt torsdag 18 november!

"Jag är inte sjuk, jag är partysvensk"

http://www.youtube.com/watch?v=4j3Ouq_x9-k

Detta är en riktigt slagdänga som går het på norska radion... Osloborna börjar tröttna på alla svenskar som kommer dit och jobbar och svinar!

Kirurgen vs Medicin

Vilken kalabalik det blev. Var inte populärt från kirurgens håll att jag blivit värvad till medicin. Så fick avstå mitt extraknäck och fick en ny turnus (schema) på kirurgen med mycket fler vakter (pass). Veckan vid jul ska jag tex jobba 64 timmar. Så då börjades det diskuteras arbetstidslagar och annat. Alltid ska det vara något, kan man inte bara få jobba så mycket man vill och orkar och så kan alla andra vara tysta? :)

Blodbad

Idag gjorde jag en lika grym insats som igår. Jag handledde ytterligare en student, fast på Kirurgen B! Känns bra att man numera är så betrodd att man får vägleda Norges nästa generation sjuksköterskor. Jag har även varit väldigt engagerad och involverad i nya riktlinjer som kommit för PVK-användning och sättning. Det är verkligen stor skillnad på hur man handhar detta i Sverige och Norge (såklart ligger Sverige hästlängder före) så det var kul att få sitta med och diskutera hur man kan göra saker bättre här och berätta hur vi gör i Sverige.

Såhär såg mina byxor ut efter att jag låtit min student Siri gå lös på en PVK och min vänstra hand. Jag kan säga att hennes byxor och golvet såg ännu värre ut.  Siri fick idag lära sig den hårda vägen att man inte ska glömma stasen innan man drar ut mandrängen helt! :)

Harstad 15.30

En dålig bild utanför sjukhuset halv fyra idag när jag skulle bege mig hemåt. Obs, ser ni månen?

Mer jobb. Me like!

Oh yes. Har nu blivit headhuntad till Medicinavdelningen på Harstad sjukhus !!!!!!! Så imorgon ska jag gå på uppläringsvakt på Medicin A som bjuder på njure, endokrinologi, hematologi, lunga och stroke !!! Jag har även blivit erbjuden ett 75% vik där i januari och februri. Damn im hot ;)

Nyår 2010. Check.

Yes. Nu är biljetten från Harstad bokad. Inte för att jag längtar härifrån eller så men det känns ändå bra att veta att man har hemfärden planerad. Och det blir inte vilken hemfärd som helst.
Nej nej. Den går via nyårsafton i LONDON med min bästa, finaste vän <3
Oj oj oj vad grymt det kommer bli !!!!!!!!!!!!!!!!

Jag tänker mig något lika storartat som Nyår -08/-09 i SYDNEY !
Dock blir det nog lite mindre shorts och linnen, solbränna, 25 grader, sol och bad...
mmmm vilka fina minnen :)

HUR grym är jag?

Typ mega grym. Typ hur grym som helst. Typ grymmast i världen. Eller, okej, nu överdrev jag kanske lite. Men bara lite. Idag hade jag BÅDE ansvar för den gröna gruppen på Kirurgen A PLUS hade en sjuksköterskestudent! Ja jag undrade också lite först hur de tänkte när de satte en stackars sjuksyrra under utbildning tillsammans med en svensk typ nyss färdigutbildad och nyanställd sjuksköterska.. som dessutom jobbat på medicin tidigare! Men eftersom jag är så jäkla bra så rodde jag båten i land.
Det känns konstigt att jag plötsligt blev handledare. Lilla jag. Nyss var det ju jag som stod där med mina tusen frågor och försökte verka duktig. Nu skulle jag helt plötsligt bedöma, tipsa, lära och coacha någon annan! Men Sara och jag gick mycket bra ihop och kvällen blev hur bra som helst! (förutom att jag glömde fylla i anestesipapprena så hon fick skäll av anestesiläkaren... hehe... men vad tusan, lite får man tåla! ;))
Imon ska jag ta henne under mina vingar igen och lära henne allt jag kan! (och det jag inte kan skyller jag alltid på att det inte är likadant i sverige eller att det heter nåt annat på svenska... MYCKET smidigt!)

Ännu en norsk norgehistoria...


AVSLÖJAD!

OH NO. Vi har ett problem. En mycket kär kollega till mig på kirurgen har letat upp denna blogg och kunnat ta del av all den hemliga information om Norge som jag skickar ut till er svenskar. Från och med nu kommer jag inte kunna såga vare sig Norge eller norrmännen. Jag får helt enkelt starta en ny blogg.
Men Stine, jag likar dig ändå ;)

Kära mamma

Din avlägsna dröm om att få besöka Harstad en dag kan besannas. Om mina arbetskamrater får som de vill. Just nu pågår nämligen en febril aktivitet i alla led på kirurgen. De har gemensamt slutit en pakt om att hitta en snygg, rik Harstadman till mig så att jag ska bosätta mig här och jobba på kirurgen till pensionen. (såklart vill de ha kvar en idiot-svensk som mig, som alltid ställer upp och jobbar.. nätter, dubbelpass, julaftonskväll... you name it! ;))

Mörker

Ni som klagar på att det är så trist på vintern i Sverige för att det är så mörkt har inte en susning vad ni snackar om. Igår när jag satt på rapporten inför kvällsvakten (dvs runt kl 15) satt jag och tittade ut på MÅNEN.
Det är fan inte okej.

Nämn ett norskt dansband! Någon?

Jag vaknade visst innan kvällsvakten imorgon. Det var ju himla tur.

Jo, en sak jag har reflekterat över senaste tiden är hur mycket norrmännen vet om sverige och hur lite vi (jag?) om dem. Till exempel, kan någon säga namnet på tre norska dansband, bara sådär? Kan någon säga vad Norges svar på Felix färdigrätter heter? Kan någon sjunga Norges svar på "flickorna från Småland"? Inte jag!
Både min roomie Linda och de på jobbet kunde rabbla upp Thorleifs, Vikingarna och Sven-Ingvars. (Plus att Linda kunde sjunga "ett hjärta kan gå i tusen bitar") Sigrun på jobbet visste dessutom mycket väl vad Felix färdigrätter var. Och en av mina patienter sjöng "flickorna från Småland" för mig!
Tyder inte detta på att Sverige måste vara ett lite bättre land än Norge?
Och speakng of flickorna från småland. När jag började här och alla frågade var i Sverige jag kom ifrån, så började jag säga Växjö - ingen visste. Sen utvecklades det till ett kort: Södra Sverige. Men då skulle de envisa norrmännen veta exakt VAR i södra Sverige. Suck. Då drog jag till med att det låg nära Malmö (man kan tycka att detta var att fara med lite osanning.. men sen å andra sidan har nordlänningarna här en lite skev uppfattning av avstånd och så. Så med deras egna mått mätta är ju Växjö och Malmö i princip grannstäder!) Men en dag upptäckte jag att ALLA vet vem Emil i Lönneberga är och att han kommer från Småland! Så numera kan jag helt sanningsenligt uppge att jag kommer från Växjö i SMÅLAND !
:)

The ugly truth

Okej, jag skulle gärna vilja säga att jag är värsta superwoman.. som tycker den här helgen har varit piece of cake. Men jag erkänner. JAG. ÄR. HELT. JÄVLA. SLUT.
För er som inte visste det, kommer här dagens sanning: jobba inte 39 timmar en helg om du har feber, hosta och ingen röst. Det är liksom inte på några bra premisser man ska försöka sätta en PVK på en kortisonbehandlad 90 åring med rullande kärl eller försöka prata svorsk med en dement dam med hörapparat... 
Nu ska jag sova. Och hela dagen imorgon ska jag sova. Eventuellt vaknar jag tills kvällsvakten på tisdag.
Godnatt!

14 november 2010

Well hello, här sitter jag och äter frukost!
Musli, knäckebröd och te... fint det!
Snart ut i de tio minus graderna och snörvla sig upp för backhelvetet, innan jobbkoma väntar!
Väl mött.

38,2 & jag

Alltså, alla borde testa att flytta till en liten håla norr om norra polcirkeln (förlåt alla Harstadbor, jag menar såklart till den tredje största staden i nord norge!). Man blir liksom lite exotisk och speciell. Alla drar i en och vill ha en del av en.. eller ja, typ. Igår var det förspel innan utgång med AT och ST-läkarna och ikväll blev jag medbjuden på konsert och vin på byn med Wailet och hennes vänninor. Wailet är för övrigt kirurgen As bästaste och roligaste undersköterska. Hon är drygt 60 och har varit på sjukhuset sen det byggdes typ. Hon kan ALLT om allt och alla! Dessutom har hon världens största hjärta och skulle inte kunna göra någon något ont. Det låter kanske lite odd  att gå ut med ett gäng mogna damer men jag såg verkligen fram emot det! Det är ju oftast när man gör sånt som man vanligtvis inte gör som man får de bästa upplevelserna!
Men när jag kom hem efter jobbet idag var jag helt jävla slut. Jag har snorat konstant hela dagen, tullat på hostmedicinen i läkemedelsrummet och min röst har så gott som försvunnit.. jag skrattar lika hest som en inbiten rökare med emfysem. Så när jag kom hem åkte termometern fram. Det dystra budskapet 38,2 gjorde att jag och mina alvedon stannar hemma ikväll och ska lägga oss tidigt, för imorgon väntar 15,5 timmas jobb.

Hoppas ni andra har en muntrare lördagkväll!

Dagens norska namn

Blir det lite otippade
ADOLFIA



Måste beklaga mig lite...

Vad fort man vanjer sig vid att bara jobba med sjukskøterskor. Så fort det blir helg och vi går på lågbemanning och man får vara tillsammans med en hjelpepleier eller en assistent går allt såååååå långsamt eftersom man ar ensam med alla medicner, dropp, ronder, utskrivningar, anhøriga, sprutor... fan vad jag INTE saknar svensk sjukvård! ;) hur orkade man??? Det går ju dessutom inte fortare om man får en initiativsløs, seg och lat assistent... BAAAAAAH.


..

Ja alltså, jag förstod ju senare att marton inte alls menade förspel som jag tänkte. utan ett norskt förspel. dvs en förfest... ja det där med språk är allt bra lurigt :)

Lite förspel kanske?

Idag i skarven mellan mitt första pass på kirurgen b och andra pass på kirurgen a kom min nyaste harstad-vän at-läkaren marton och helt från ingenstans kastade frågan i mitt ansikte: - har du lust att komma på lite förspel ikväll? jag blev generad, obekväm och bestört över denna framfusighet. jag satt mållös i några sekunder och tittade på hans nöjda leende. hela situationen urartade ännu mer i denna kompakta tystnad som uppstod, när han fortsätter: - ja det är öppet hus hos marianne så vi blir flera stycken. herregud! vad tror de egentligen om blonda, svenska sjuksköterskor? har de inga hämningar i detta frigjorda land?
men då jag jobbade dubbelt idag och slutade kl 23 och ska på igen kl 7.30 imorgon fick jag artigt men bestämt tacka nej till detta fina erbjudande.

<3

JAG ÄLSKAR MITT JOBB, för er som inte visste det !!!!! :)



Och tur är väl det för nu väntar 39 timmars jobbhelg. Men jag är såååååå pepp !!!!

Sågad by the fotknöls

Till skillnad från förra gången jag var här så är jag ju numera mer eller mindre helt acklimatiserad till det norska samhället. Jag jobbar direkt för sjukhuset, det finns inga andra svenska sjuksköterskor på avdelningen, jag bor i Harstad city tillsammans med en norsk tjej, jag har ingen svensk mat med mig denna gång utan äter enbart norskt, jag har ett norskt mobilnummer, ett norskt bankkonto och ett norskt träningskort... hur mer Norway kan det bli? Därför tycker jag ändå att jag anpassat mitt språk mer och mer och pratar så gott som perfekt "svorsk". Så igår kväll när jag står inne hos en lätt halvdöv och förvirrad patient och pratar min allra bästaste norska (tycker ju jag!) får jag upprepa mig gång på gång för att hon inte hör hörapparaten i. Då plötsligt hör jag bakom mig från en viss svenskhatande kollega: -Hon skjönner ikke svensk! (Hon förstår inte svenska!)
KÄRRING: Det var ju norska för fan, NORSKA !
:P
'
Det är nog bara att inse sanningen och plugga på bättre...

Oh no

Jag håller på att bli sjuk igen. Näsan rinner, slemhostan är tillbaka och halsen gör ont. Suck, orkar inte med en vända till... och allt var för den där lördagskvällens skull Nyberg, glöm aldrig det ;)

HELL YEAH

Julhelgen kommer i år spenderas på Harstad sjukhus. Och OJ vad den ska spenderas där. Ska jobba sammanlagt 39 timmar. Med 133 (ETTHUNDRATRETTIOTRE) % OB. (jag har räknat ut att jag kommer dra in lika mkt pengar på att jobba 3 dagar i julhelgen här som jag gjorde på en MÅNAD när jag jobbade på femman på växjö lasarett. Är inte det helt sinnes?) Plus att vi som jobbar julaftonskväll får julmiddag. On the house liksom. Jag är laddad för julen. Bring it on!

Hmmm

Har man blivit Harstad-bo på riktigt när man bott på stället 1 vecka, köpt ett träningskort, går på första spinningpasset och faktiskt känner en annan person som är där??? Eller är byn extremt liten?

I medicinrummet


Härlig blandning, B-preparat och alkohol. Heja Norge! ;)
Här i Harstad får patienterna en konjak eller ett glas vin till maten på helgen. Ganska skön inställning om jag får säga det själv!

Att jobba med barn

Eftersom sjukhuset här i Harstad är så litet så finns ingen riktig barnavdelning. De barn som inte är så allvarligt sjuka att de måste flygas med ambulanshelikoptern till Tromsö hamnar på respektive avdelningar där deras åkommor hör hemma. Jag har hittills sen jag kom tillbaka haft hand om tre barn och det är faktiskt väldigt speciellt. Ni som känner mig vet att jag för några år sen var väldigt inne på att jobba med barn, jag ville vidareutbilda mig och bli barnsjuksköterska. Denna tanke har dock växt bort mer och mer ju mer jag arbetat och nu när jag faktiskt prövat på att arbeta med barn kan jag säga att den är helt borta. Inte för att det inte är härligt och mysigt med barn men för att det är så otroligt svårt och tidskrävande. Okej, om det är lite större barn typ 8 plus som ändå förstår saker och ting, men när man har en tvååring som ska på operation och man ska sätta en nål på dem skär det i hjärtat. Dessutom kan man ju inte förklara eller berätta efter själva operationen att det är normalt att ha ont och att det kommer gå över. Och när till och med föräldrarna tittar uppgivet på en för att barnet bara skriker och det inte går att göra något åt saken, då känner man sig väldigt hjälplös. Dessutom är det ju just detta med föräldrar. Alla som jobbar inom sjukvården vet att det ofta är anhöriga som tar mer av ens tid än vad själva patienten gör! De är oroliga, vill ha svar på frågor, vill veta hur planeringen ser ut framöver.. men har man då hand om ett barn är föräldrarna ibland ännu mer krävande !!! Och visst, det är ju deras lilla skatt som är sjuk och behöver vård, och jag kanske inte alls kommer förstå denna oro förrän den dag jag själv klämmer fram en liten knodd, men ibland kan man kanske think outside the box, det finns fler patienter på avdelningen som behöver hjälp!
Men nu nog om detta! En liten parantes:  Idag har den yngsta jag haft hand om varit en norsk pojke på 2 år och den äldsta en svensk dam på 96 år! (som förövrigt kommer från Ljungby, hur sjukt?)

Dagens norska namn


BRITT-MALEN

är en väldigt trevlig tjej dock kallade jag henne för "du" hela kvällen eftersom jag inte riktigt kunde med att kalla henne vid hennes fullständiga namn....

Jodå, de kan de där norrmännen också...


Dagens norska namn

Selvfölgelig fortsätter denna populära kategori! Det finns ännu många norska namn som måste lyftas upp lite extra!
Dagens vinnare:
GUDLEIF



Tack Lingan för tipset ! :)



My bad

SORRY.
Jag var nog lite trött imorse.. får kanske förklara att HEMATURI = blodblandad urin.
Nu vet ni det!

So far

Som sagt, nu är jag tillbaka i nordligaste Norge och efter en liten prekär situation när jag precis anlänt till Harstad så känns allt super!

 

Om jag ska berätta lite kort om vad som hände så var det som så att jag traskade glad in i hågen på sjukhuset för att hämta nycklarna till lägenheten där jag skulle bo första nätterna (för övrigt samma samma lägemhetshus där Maja och jag bodde sist vi var här). Jag fick nycklarna och traskade över den isiga sjukhusparkeringen och kände mig riktigt riktigt glad över att vara tillbaka. Jag letade upp lägenhet nummer 211 och slängde upp dörren och trillade in med alla mina väskor. Då ser jag ett par väldigt grova kängor i storlek man i hallen. Hmm det var ju märkligt. Men jag smyger mig in i lägenheten och gläntar på dörren till sovrummet och där ligger mycket riktigt en man, i enbart kalsonger och snarkar. Lite halvt i chock backar jag ut ur lägneheten, slänger igen dörren och börjar le lite för mig själv. Hur typiskt är inte detta när norrmän ska arrangera något? Men jag tar mig samman, jag har ändå rest i 12 timmar och klockan börjar närma sig halv ett på natten  och jag vill väldigt gärna sova! Så går tillbaka till sjukhuset, ber att få reklamera mina nycklar och få någon annanstans att bo. Då får jag en ny nyckel och beger mig tillbaka… jag traskar upp till tredje våningen och lite halvflåsig öppnar jag dörren, nu lite mer försiktigt.. dock hinner jag knappt få upp dörren förrän jag ser att även denna hall är full av ytterkläder och skor. Men va fan! Nu lite mer irriterad går jag tillbaka till sjukan och ber att få en ny lägenhet UTAN män.. dock finns det inga fler nycklar så mannen i akuten får springa ner i källaren och lyckas tillslut leta upp en nyckel till en reservlägenhet. Tredje gången gillt går jag tillbaka och lyckas äntligen få en lägenhet utan sällskap! :)

 

Där bodde jag de två första nätterna tills min underbara chef Hege ringde runt halva Harstad för att hitta ett billigare boende, vilket hon tillslut gjorde! Så i torsdags flyttade jag till ett lägenhetshus downtown i Harstad. Så nu är jag sambo med min nya norska vän Linda. Vi bor i en lägenhet som består av 4 sovrum och gemensamt kök och bad. Det är verkligen ingen lyx men jag trivs jätte bra och Linda är verkligen världens bästa!

 

Första dagarna på jobbet har också varit super !!!! Blev rena rama kramkalaset och alla är så underbara !!! Allt känns alltså hittills grymt bra !! :)

 

 


HUR FINT ÄR DET INTE HÄR DÅ????? :)

Dör en liten sekund varje gång jag ser havet och bergen…

 

 

 


Stackars Knugen

Till och ned här norr om norra polcirkeln diskuteras svenska knugen och hans förflutna!

Guess who´s back?

Lets kicka igång den här bloggen igen! Trycket har varit enormt, mailen har fyllts med förfrågningar, telefonen har gått varm och många har undrat när Syster Mia kommer tillbaka.. eeh ja, typ så iallafall! Men dont worry folks, här är jag!

Tänkte rivstarta med ett "lika-som-bär" inlägg. Känsliga läsare varnas.... men man får ändå beakta att jag arbetar som sjuksköterska...

 

 

HALLONSAFT??
HEMATURI ??



BLÄÄÄÄÄÄÄ... eller ???!


Har precis gått av nattpasset så inspirationen är väl ungefär på nivå med nattens arbete!
Sitter och väntar ut att affären ska öppna så jag kan handla mig lite frukost! På återhörande!

RSS 2.0